journal / post / tips

Wedak Adem [ Bedak Dingin ]




Cuaca panas begini, jadi teringat waktu di kampung dulu. Setiap siang, bila udara panas, anak2 kecil dan ibu2 di kampung saya pada memakai wedak adem. Jadilah kami-kami ini berwajah clonthengan kaya headsotnya mbak Rani. Tapi karena hampir semua pakai wedak adem, jadi nggak malu jalan2 dengan wajah putih.


Dulu biasanya ibu bikin sendiri wedak adem itu. Kalau nggak salah ingat, kira2 begini
caranya :

– beras direndam 1/2 hari, kemudian diatus, baru ditumbuk
– beras tumbukan itu diayak, sampai mendapatkan butiran yang paling halus
– campur air bunga mawar, irisan bunga mawar dan irisan daun pandang di dalamnya.
– bentuk bulatan2 , kemudian dijemur
– setelah kering, simpan dam toples
– bila akan memakainya tinggal diberi sedikit air dan oleskan pada wajah

Yang jelas rasanya memang adem. Ada yg bilang itu berfungsi sebagai sun block, tapi ada yg bilang itu adalah masker…Walahuallam……….

73 thoughts on “Wedak Adem [ Bedak Dingin ]

  1. amaltiagunawan said: umpama dadi provokator dibayar,,,,,,,,,,aku paling saiki wis sugih

    Yen wis Sugih ndang danai provokator provokator ya Gun. Guunnnn…mbok tulung hedsotmu ojo gambar silet tho, aku mrinding nganti anyep kabeh angger ngerti silet/gambar silet. hihihi…nganti angger maca komenmu, kursore tak geser geser ben ra ndelok hedotmu….hik hik…tulungana aku yo le…( dengan gaya meratap ala Cinta Fitri )

  2. amaltiagunawan said: nggih mas, tak gantine untu di palang wae

    lhah, sarune nggon bagian sing mana tho ? …wong aku ki dadi kelingan kancaku biyen.
    critane ngene…, kancaku nate tuku bakso grobakan sing biasane liwat ngarep omah, lha dilalah wengi iku, kancaku lagi pingin mbakso, e…lha kok yo kabeneran, ana pawongan adol bakso tumuju ngarep omahe dhewek’e. Yo mesthi bungah tho, wis ngelih…ana wong adol bakso liwat. Kocape kancaku mau tuku sakmangkuk, wahh…mesthi jan nyamleng tenan, adem adem nyruput bakso sing manget- manget. Sesendok rongsendok praupane kancaku kiyer kiyer ngrasakke bumbu bakso sing remasuk..sllurrp! telung sendok..sangsaya enak…, nah…tiniba sendok kaping papat…ana kedadean sing nggarai kancaku kuwi mau dadi TRAUMA nedha bakso saklawase umur, amarga nalikane mamah bakso ing sendok kaping papat dumadakan ana suara kemlethug! sak’uwat bakso sing wis dimamah mau dilepeh! lan apa sebenere sing kemlethug mau sedulur sedulur? orao ngira jebul ing sakjroning bakso mau katutan sakwijining ujud cilik rada putih lan rada atos! ujud kuwi jebul …UNTU!! hiyyeekk!!! sing nggenah dudu untune kancaku…, mbokmenawa wae pas nglindhingi daging bakso…untune sing ngglindhingi copot njur mlebu ning adonan daging bakso..!!

    ngono lho Le..critane, ngapa kok aku kandha …"kena Gigi Uang Kembali" karena keteledoran si penjual bakso itu, uang temenku dikembalikan dan masih dapat bonus uang terkejut dari si penjual bakso..

  3. lanangjaka said: lhah, sarune nggon bagian sing mana tho ? …wong aku ki dadi kelingan kancaku biyen. critane ngene…, kancaku nate tuku bakso grobakan sing biasane liwat ngarep omah, lha dilalah wengi iku, kancaku lagi pingin mbakso, e…lha kok yo kabeneran, ana pawongan adol bakso tumuju ngarep omahe dhewek’e. Yo mesthi bungah tho, wis ngelih…ana wong adol bakso liwat. Kocape kancaku mau tuku sakmangkuk, wahh…mesthi jan nyamleng tenan, adem adem nyruput bakso sing manget- manget. Sesendok rongsendok praupane kancaku kiyer kiyer ngrasakke bumbu bakso sing remasuk..sllurrp! telung sendok..sangsaya enak…, nah…tiniba sendok kaping papat…ana kedadean sing nggarai kancaku kuwi mau dadi TRAUMA nedha bakso saklawase umur, amarga nalikane mamah bakso ing sendok kaping papat dumadakan ana suara kemlethug! sak’uwat bakso sing wis dimamah mau dilepeh! lan apa sebenere sing kemlethug mau sedulur sedulur? orao ngira jebul ing sakjroning bakso mau katutan sakwijining ujud cilik rada putih lan rada atos! ujud kuwi jebul …UNTU!! hiyyeekk!!! sing nggenah dudu untune kancaku…, mbokmenawa wae pas nglindhingi daging bakso…untune sing ngglindhingi copot njur mlebu ning adonan daging bakso..!!ngono lho Le..critane, ngapa kok aku kandha …"kena Gigi Uang Kembali" karena keteledoran si penjual bakso itu, uang temenku dikembalikan dan masih dapat bonus uang terkejut dari si penjual bakso..

    iki mesti copy pes seko rubrik Jagading Lelembut ndik Djoko Lodhang

    eh mas, aja aja sampeyan kancane pak Abas CH
    sapa isih kelingan Abas CH?????

  4. amaltiagunawan said: mesti sing ditiliki pisanan halaman mburi dewe kae ana crito dhemit jadi jadiane mati ketuncep pager wesikaro sampul mburi njero DHAT NYENG

    pembaca setiane do omong2an:))..nek wacananku biyen KR bagian Api di Bukit Menoreh:d..Mbiyen mbayangke Agung Sedayu mesthi gagah :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s